Tarihin en kısa süreli savaşlarından biri olarak tarihe geçen Mohaç meydan muharebesi 29 Ağustos 1526’da gerçekleşmiştir. Kısa süreli bir savaş olmasına karşın yalnızca Osmanlı Devleti’ni değil tüm Avrupa’yı etkilemiş bir savaştır. Kanuni Sultan Süleyman’ın Orta Avrupa’ya fetih yapmasını kolaylaştırarak tüm devletlere gözdağı vermesine neden olmuştur. Osmanlı’nın gücünü ve padişahın ön görüsünü net bir şekilde savaş kayıtlarında görmek mümkündür.
{tocify} $title={İçindekiler}
Mohaç Nerededir?
Macaristan’ın bir kasabası olan Mohaç, Tuna nehri kıyısında yer almaktadır. Macaristan’ın güney sınırlarında bulunan Mohaç ovasında yapıldığı için savaş Mohaç muhaberesi ismiyle anılmaktadır.
Mohaç Meydan Muharebesi Ne zaman Hangi Padişah Döneminde Yapıldı?
Mohaç meydan muharebesi Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşanmıştır. Kanuni Sultan Süleyman’ın yönetiminde olan Osmanlı devleti ile Macaristan krallığı arasında olmuştur. 29 Ağustos 1526 yılında gerçekleşen savaşın sonuçları tüm Avrupalı etkilemiştir. Tarihe en kısa süreli savaşlardan biri olarak geçmiş olan Mohaç meydan muharebesi yalnızca 2 saat sürmüştür.
Mohaç Savaşı Nedenleri Nelerdir?
Mohaç meydan muharebesinin birden çok nedeni bulunmaktadır. Osmanlı Devleti ile Macar Krallığı arasında geçen savaş Macar kralının kendine güvenen hareketler sergilemesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Macar kralının Osmanlı’yı yıkabileceğine inanarak Osmanlıya kafa tuttuğu tarihlerde Kanuni Sultan Süleyman tarafından ciddi bir karşılık almıştır. Birçok yazılı belgede savaşın sebep ve sonuçları ile ilgili detaylı bilgilere ulaşılması mümkündür.
Orta Avrupa’da fetihler yapmayı kafasına koyan sultan Süleyman için bu durum bir fırsat niteliği taşımıştır. Tüm bunların yanı sıra Macar kralının Almanya kralını desteklemesi de savaşın oluşmasına sebebiyet vermiştir. Her iki devlete gözdağı vermek ve Fransız kralının Almanlara esir düşmesi durumları ile birlikte savaş sebepleri çoğalmıştır. Esir duran Fransa kralının annesi Kanuni Sultan Süleyman’dan yardım istemiş ve padişah bu duruma kayıtsız kalmamıştır.
Mohaç Savaşı Kaç Saat Sürdü?
Osmanlı’nın Macaristan’ı kendine tehdit olarak görmeye başladığı dönemlerde Macar Kralının kendine güvenen hareketler sergilemesi sonucunda savaş başlamıştır. Macarların Katolik dünyası için Osmanlı devletine cephe alması savasın oluşmasında önemli bir rol oynamıştır. Savaşın gerçekleşmesinde birden çok neden bulunması gerek Avrupa ülkeleri gerekse Osmanlı için oldukça önemli bir savaş olma özelliğine sebebiyet vermiştir.
Osmanlının üst üstte aldığı zaferler ile güçlenmesi özellikle Macar krallığı için can sıkıcı olmaya ve Osmanlının zayıf dönemini yakalamaya çalışmasına neden olmuştur. Fakat Osmanlının en parlak dönemini yaşadığı Kanuni Sultan Süleyman döneminde yenilgi ile karşılaşılma olasılığı oldukça düşüktür. Kanuni Sultan Süleyman’ın bölgeye gönderdiği akıncılar ile araştırma yapması ve üstün gücü sebebiyle 2 saatte savaş sonlanmıştır.
Mohaç Savaşı Nasıl Yaşandı?
Mohaç savaşı Avrupa’yı derinden etkilemiş savaşlardan biri olma özelliğine sahiptir. Kısa sürede Osmanlı devletinin gücünü kanıtlaması ve Macar Krallığı’nın başkentine doğru yürümesi ile sonuçlanan bir savaş olmuştur. Kanuni ve vezir-i azamı İbrahim Paşa‘nın bir savaş meclisi kurması ile netleşmiştir. Ordunun başında bulunan İbrahim Paşa ile detaylı görüşmeler yapılmış ve izlenilecek olan yol kararlaştırılmıştır.
Osmanlı Devleti’nin asker bakımından oldukça güçlü olması savaşın hızlı sonuçlanmasına olanak sağlamıştır. Macar Krallığı önceden belirlediği 2 farklı saftan 29 ağustos günü taarruza başlamıştır. Bir yanı bataklık bir yanı ise tepe olan ova içerisinde doğru planlama yapmak oldukça önemli olmuştur. Savaş Macarların sağ taraftan yaptıkları ani saldırı ile tam anlamıyla başlamıştır.
Savaş sırasında birinci sahta vezir-i azam İbrahim Paşa, ikinci safta Behram Paşa üçüncü safta ise yeniçeriler ile Kanuni Sultan Süleyman bulunmuştur. Tam anlamıyla düşünülen plana göre hareket edilerek taarruza karşılık verilmiştir. Savaş planında en önemli etken savaşı Macarların başlatmasının beklenmesi olmuştur.
Uzun süre Macarların saldırısı beklenmiş ve saldırı sonrasında karşılık verilmiştir. Macarların aldıkları karşılık sonrasında geri çekilmeye başlayarak ikinci saftan tekrar saldırması kesin bir sonuca ulaşılamamasına neden olmuştur. Topçu atışları ile birlikte Macar ordusunun neredeyse tamamına yakını yok edilmiştir. Kısa süre içerisinde oldukça büyük bir tizlikle hazırlanan planın gerçekleştirilmesi Osmanlının gücünü Avrupa’ya kanıtlamasına neden olmuştur.
Mohaç Muhaberesinin Sonuçları Nelerdir?
Yapılan tüm planlarda savaşın çekişmeli geçmesi beklenmesine rağmen durum bu şekilde olmamıştır. İki saatlik kısa süre içerisinde Osmanlının üstünlükle galip gelmesi kendini Avrupa’ya kanıtlamasına neden olmuştur. Bu kadar kısa süre içerisinde savaşın zafer ile sonuçlanması Osmanlı için olumlu gelişmelere sebebiyet verirken, Macar krallığı yenilgiyi kabul etmek zorunda kalmıştır.
- Osmanlı gücünün arttığını kanıtlayarak, orta Avrupa’ya sahip olma isteğini bir kez daha göstermiştir.
- Kanuni Sultan Süleyman önünde engel olan Macar krallığını büyük bir yenilgiye uğratarak gücü eline almıştır.
- Mağlubiyet sonrasında Macar kralı değişmiştir.
- Osmanlı 150 yıl sürecek olan Avrupa hakimiyetine kesin bir başlangıç yapmıştır.
- Osmanlının kara parçaları bu savaş beraberinde Orta Avrupa’ya kadar uzanmıştır.
- Macar kralı Layoş ve beraberinde getirdiği komutanların tamamı hayatını kaybetmiştir.
Tarihin en kısa süren savaşı olarak anılmaktadır. Bu süreye yakın savaşlar olsa da en kısa süren savaş olma özelliğine sahiptir.